Det är en overklig situation vi befinner oss i .... att först vara med och besluta om att GE en annan medmänniska LIV .... fem år senare behöva vänta på att FÅ ett nytt LIV .... 

För vår familj var det en självklarhet att hjälpa någon annan när det förklarades för oss att min pappa inte längre skulle vara med oss .... en fruktansvärd stund, ett totalt kaos och mörker .... men en tröst och ett välgrundat beslut som på sikt skulle kännas allt bättre mitt i sorgen. 

(här kan du läsa blogginlägget om när C hamnade på thoraxintensiven. På precis samma ställe som vi 5 år tidigare befunnit oss på)

Pappa hade levt länge med sin svåra hjärtsvikt och inte många förstod nog hur sjuk han egentligen var. Han jobbade på .... arbetet var nog bland det viktigaste för honom och precis som med hans egen far (min farfar), var det nog arbetet som näst intill fick bägaren att rinna över ..... På 80-talet när farfar gick bort i sin hjärtsvikt fick väl ingen riktigt reda på vad som var grundorsaken, men med min far som insjuknade redan i slutet på 40-års åldern kunde man konstatera Dilaterad Kardiomyopati. Med rätt medicinering, kontroller och senare en pacemaker kunde sjukdomen hållas skapligt stabil i många år.

När pappa var runt 60 så försämrades han allt mer och vid 64 fanns ingen annan utväg än att få nytt hjärta. Då man idag försöker dra gränsen för hjärttransplantation runt den åldern så var förutsättningarna väldigt små att han skulle hinna få ett hjärta. Det enda alternativ som fanns var att operera in en hjärtpump, en Heartmate II. Pappa förlikade sig med tanken och vi förstod att livet givetvis skulle bli annorlunda, med en sladd ut från magen och kopplad till en dator och tunga batterier. Men det var aldrig något snack om att INTE ge livet en ny chans. Pappa sövdes med nya framtidsdrömmar och hoppet om ett friskare liv som pensionär .....

Operationen gick bra, men redan på väg in på intensiven fick höger kammare i hjärtat frispel och klarade inte det ökade tryck som uppstod när vänster nu fick hjälp av pumpen. Läkarna gjorde sitt allra bästa för att snabbt koppla upp stöd för högersidan, men tyvärr fick hjärnan för lite syre under tiden och konsekvensen blev det man kallar hjärndöd.

(Du kan läsa mer om begreppet HÄR)

För mig som operationssjuksköterska fanns givetvis alla tänkbara risker med i huvudet redan innan. Blödningar, reoperationer, hjärtstopp, infektioner .... men hjärndöd ..... nej .....

Familjen samlades på thoraxintensiven i Uppsala och fick beskedet några dagar efter operationen. Frågan om organdonation kom upp och vi förstod först inte att det gick att rädda någon del av pappa, men läkarna förklarade att allt utom hjärtat var i fin form. Vi fick senare veta att min far hade räddat och gett nytt liv till sex personer ..... sex medmänniskor hade fått en gåva av oss tack vare det beslut vi då fattade. Ingen kan någonsin påstå att det känns bra ..... men i sorgen och traumat som uppstår kan jag säga att vi, hela familjen, är oerhört stolta. Stolta över det beslut vi fattade (vilket vi med säkerhet vet att pappa skulle instämt i). Någonstans därute går sex personer runt med en del av vår pappa och morfar (och numera farfar).

Idag står vi inför ett annat dilemma. Idag är det VI som väntar på att få ta del av en annan människas och en annan familjs livsviktiga beslut. Idag är det vi som väntar på det där samtalet om att vår C skall få ett friskt och starkt hjärta från någon som inte längre behöver det.

💜  💜  💜

Här under ser ni mina två hjärtan ..... min far och min älskade C ..... helt ovetande om att de då bar på precis samma gener .... Älskar er !!!

💜  💜  💜

Jag anser att det är så viktigt att man pratar om organdonation, precis lika naturligt som andra frågor ..... till exempel politik, religion, ekonomi, etik och moral. Att veta på ett ungefär hur dina anhörigas tankar och värderingar ser ut kan underlätta så mycket om olyckan skulle vara framme.

Här finns en artikel om den "varma döden", alltså när hjärtat slår men alla kroppens funktioner endast uppehålls med hjälp av maskiner. När hjärnfunktionerna inte längre fungerar ..... 

Ge den finaste gåvan du kan ...... ta ställning NU, så dina närmaste slipper göra det ÅT dig !!!

Dela gärna sidan på sociala medier. Sprid budskapet vidare !!!


Anmäl dig direkt HÄR - SOCIALSTYRELSEN